Afbeelding
Foto: Destiny van Geffen

“Ik ben één van de weinigen in Europa die ‘onronde’ dingen kan draaien”

Lokale ondernemer

Stefan Schelling werkt sinds 1988 als meubelrestaurator. Hij ging in de leer bij Van den Ende in Den Haag en werkt sinds 1995 als zelfstandige. Dat doe hij vanuit zijn atelier in Kamperland. “Mijn vader was een knutselaar en ook ik was als kind altijd ambachtelijk bezig”, vertelt Stefan Schelling. “Toch was het eerder toeval dat ik uiteindelijk dit vak ben gaan uitoefenen.”


Stefan wilde na de havo met zijn handen gaan werken en begon zijn zoektocht naar een passend beroep in de Gouden Gids. “Ik ben langs wat meubelrestauratoren gefietst, omdat dat beroep me wel interessant leek. Met Van den Ende had ik meteen zo’n klik, dat ik daar ben blijven hangen.” Toen de meubelrestaurator uiteindelijk in 1995 voor zichzelf begon, was de markt nog heel anders. “De ‘normale’ antiekmeubelen waren best wat geld waard, maar op een gegeven moment is de markt daarvoor volledig ingestort. Daarom ben ik me wat meer gaan specialiseren in bijzondere dingen, die altijd hun waarde blijven houden. En aan de andere kant ben ik ook juist heel breed gaan werken.” Zo verzorgde de restaurator een aantal betimmeringen, zoals een deel van de Doopsgezinde kerk in Middelburg. Hij werkt voor musea, stichtingen, antiquairs en particulieren, die meubelen gerestaureerd willen hebben. Stefan oefent een duurzaam vak uit. “Mensen denken vaak dat het in deze tijd niet meer interessant is om veel geld uit te geven aan een oud meubelstuk dat ze mooi vinden. Terwijl iemand die naar Ikea gaat, zich nooit afvraagt wat een meubel daar een jaar later nog waard is. Het kan er misschien best leuk uit zien, maar het meubel van nu is het vuilnis van morgen. Terwijl in een mooi, oud stuk nog altijd wel iémand iets zal zien.”

Draaiwerk 
De meubelrestaurator heeft een aantal specialismen, waaronder draaiwerk. “Ik heb een ornamentdraaibank gebouwd, waarmee ik ‘onronde’ dingen kan draaien”, legt hij uit. “Ik ben één van de weinigen in Europa die zich hiermee bezighoudt. Het is een kleine nichemarkt, maar er komt wel wat restauratiewerk uit, ook uit het buitenland.” Een van de vaste klanten van Stefan is een verzamelaar van Indonesische kunst. “Samen met een zilversmid heb ik onlangs een deel van het beslag van een heel mooi meubeltje uit Sri Lanka gereconstrueerd. Ik werk vaak interdisciplinair samen met collega’s, zoals een meubelstoffeerder, schilderijenrestaurator, beeldsnijder of smid. Ieder heeft zo zijn eigen specialisme.”

“Sommige restauraties gaan heel ver”

Reconstructies 
Stefan maakt ook meubelen vanaf nul, in opdracht of voor zichzelf. “Zo heb ik een keer een reconstructie gemaakt van een atlasmeubel dat in een museum in Friesland staat. De opdrachtgever had een grote collectie aan atlassen en wilde daar een speciaal meubel voor hebben”, vertelt hij. “Het is echt een leuk vak. Ik verveel me nooit en alles wat op mijn pad komt, is gevarieerd.” Alles wat uit zijn werkplaats komt, herkent hij ook terug. “Sommige restauraties gaan heel ver en zijn een uitdaging. Zo kwam er eens een bijzondere hoekstoel uit Indonesië binnen in mijn atelier, echt een wrak. Dan is het even puzzelen en bedenken hoe zo’n meubel geweest zou kunnen zijn. Ik kan dan ’s nachts wel liggen piekeren, dus dan kan ik het beste gewoon aan het werk gaan. Uiteindelijk komt het altijd goed.”

Zelflerend aspect 
Zolang Stefan dit werk kan blijven uitoefenen, doet hij het. “Je werkt wel voornamelijk alleen en met materie, dat is soms een nadeel. Het lijkt me ook weleens leuk om met mensen te werken. Gelukkig ga ik regelmatig op pad naar klanten in Amsterdam, Antwerpen of Brussel.” De meubelrestaurator is altijd bezig met kijken of hij iets anders of beter kan doen. “Ik vind het zelflerende aspect binnen dit vak heel interessant. Zo let ik erop dat ik niet op de automatische piloot ga werken. Het kán ook altijd mooier en beter, dus het is een doorlopend proces. Het is zo’n breed vak dat je nooit kunnen zeggen dat je alles kunt. Je blijft jezelf ontwikkelen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant