Afbeelding
Foto: Caroline Houmes

“Op het water, met de wind door je haar, ervaar je rust”

Lokale ondernemer

“De watersport zit als het ware in mijn bloed, ik ben ermee opgegroeid. Op het water, met de wind door je haar, ervaar je rust en ontspanning. Nog steeds vind ik het heerlijk om het water op te gaan, alhoewel ik daar door mijn werk minder tijd voor heb. Het is gezellig om met vrienden aan boord te borrelen en af en toe een frisse duik te nemen. En voor mijn werk moet ik natuurlijk ook het Veerse Meer op, al was het maar om een kleine ‘reddingsactie’ uit te voeren.”

Tekst: Caroline Houmes


Pieter Jan van der Vlies is eigenaar van Sloep&Meer Bootverhuur in de haven van Kortgene. Met uitzicht over het water en de boten die bij Delta Marina liggen, heeft hij een fantastische werkplek. “Mijn werk is heel divers. Ik heb natuurlijk veel contact met mensen die een sloep of zeilboot willen huren en ik vind het leuk om hen op deze manier te laten kennismaken met de watersport. Ik ben veel buiten en veel met de boten in de weer. Bovendien, de sfeer in de haven zorgt altijd voor een soort vakantiegevoel.”

Van sloepen bouwen naar verhuren
Sloep&Meer Bootverhuur bestaat sinds 2018. Het bedrijf is een vervolg op een ander bedrijf, dat hij samen met zijn vader had. “In 2001 startten wij samen een nautisch bedrijf. We richtten ons op de restauratie van klassieke jachten en op de bouw van sloepen. Waarom juist sloepen? In die tijd moest je voor een sloep eigenlijk altijd naar de Randstad of Friesland. Behalve het bouwen, begonnen we ook met de verhuur van sloepen. Dat ging zo goed, dat de focus nu volledig daar ligt.”

Zeilboten en sloepen
Inmiddels verhuurt Sloep&Meer Bootverhuur zowel sloepen als zeilboten. Pieter Jan vertelt dat iedereen van 18 jaar en ouder in een sloep mag varen En dat gebeurt dan ook volop. “In het hoogseizoen verhuren we sloepen voor een hele dag. Dat is voor veel mensen echt een belevenis. Veere bijvoorbeeld is vanaf de waterkant zo mooi. En het is natuurlijk heel leuk om bij een eilandje aan te leggen en daar te barbecueën of lekker te zwemmen.”

Met de juiste instructies het water op
Wie een zeilboot wil huren, heeft enige zeilervaring nodig, of je nu een open zeilboot als een Valk of Randmeer huurt of een kajuitboot Fox. “De Fox heeft ruimte voor vier personen aan boord en daarmee kun je eventueel ook de Oosterschelde op.” Pieter Jan vertelt dat veel vaste klanten zijn bootverhuur weten te vinden. “Leuk is dat ook steeds vaker bedrijven hiervoor kiezen, bijvoorbeeld als bedrijfsuitje. In samenwerking met andere bedrijven is het mogelijk om een dagje varen te combineren met een barbecue in de haven of een scootertocht over het eiland.”

Digitale krant