Afbeelding

De schaamte voorbij?

Column

Twee weken geleden reden mijn collega en ik onze surveillance toen we de melding kregen van een aanrijding met letsel. Er zou een bestelbus achterop een stilstaande personenauto zijn gereden, waarbij twee gewonden waren. Een tweede politieauto, twee ambulances en de brandweer reden ook die kant op.


Ter plaatse zien we één grote ravage. De bestelbus blijkt een kleine vrachtwagen te zijn en de personenauto een kleine lage cabrio. De zwaargewonden slachtoffers worden met behulp van de brandweer uit de personenauto gehaald en door de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Deze week zaten mijn collega (een andere als die hierboven genoemd) en ik op het bureau onze administratie bij te werken, toen we een melding kregen van een reanimatie. Een man was onwel geworden en op straat in elkaar gezakt. We rennen naar de auto en rijden met zwaailicht en sirene die kant op. Bij een reanimatie worden altijd twee ambulances gestuurd omdat er in een heel korte tijd heel veel medische handelingen moeten worden verricht. Wij komen samen met de eerste ambulance ter plaatse en helpen met het sjouwen van de medische hulpmiddelen. Wij beginnen met reanimeren terwijl de ambulance medewerkers de apparatuur aansluiten. Hoe deze reanimatie afliep? Het slachtoffer overleed diezelfde dag in het ziekenhuis.

Wat hebben deze twee meldingen gemeen? Dat we klaarblijkelijk de schaamte voorbij zijn. Want hoe ernstig, levensbedreigend of heftig de situatie ook is, er zijn altijd mensen die het nodig vinden om alles te fotograferen of filmen. Het eerste dat dit soort personen doen, is niet vragen of ze iets kunnen doen, maar eerst hun telefoon pakken om alles vast te leggen om het liefst gelijk te delen op de socials. Vragen zij zich nou nooit af hoe dit bij de familieleden van de slachtoffers overkomt? Hun geliefde die op dat moment vecht voor zijn leven wordt vastgelegd, op de mobiele telefoon van een willekeurige passant...

Wij hebben natuurlijk niets tegen camerabeelden. Om de veiligheid in uw buurt te vergroten heeft de politie ‘Camera in Beeld’. Hier kunt u uw vaste camera registreren. Dit doet u met uw DigiD en kost maar een paar minuten.

Michele D’Olivio
Wijkagent

Digitale krant