Afbeelding

De ultieme’verjaardagsvraag’: “Hoe kun je iemand bijstaan die iets verkeerd doet?”

Column

Aangenaam! Mijn naam is Valerie de Nooijer, ik ben 26 jaar en in deze column schrijf ik over mijn werk als advocaat in Zeeland. Tijdens mijn studie werkte ik al op de griffie van de afdeling Familie & Jeugd bij de Rechtbank Middelburg. Of ik altijd al wist dat ik advocaat wilde worden? Totaal niet. Het leek me eigenlijk niks, maar op aandringen van mijn collega bij de rechtbank besloot ik een advocatenkantoor te mailen of ik eens een dagje mocht meelopen. Dat was een succes, ik mocht mee naar een zitting in Den Bosch. Waar het over ging ben ik vergeten, want ik was onder de indruk van de zittingszaal en hoe het eraan toeging.

Ik maakte vervolgens de overstap naar het advocatenkantoor Qudos Advocaten, op het Damplein in Middelburg. Eerst werkte ik als juridisch medewerker en daarna werd ik op mijn 23e beëdigd tot advocaat. Ik had geloof ik al een week na mijn beëdiging mijn eerste zitting. Doodeng, maar de rechter was een ‘bekend gezicht’, omdat ik met haar had samengewerkt bij de rechtbank. Ik ben nu drie jaar werkzaam als advocaat en geef een kijkje in mijn dagelijkse leven via mijn Instagramaccount @advocaatdenooijer. 

Hoe ziet mijn werkweek er nu uit? Ik kan je vertellen dat geen enkele week hetzelfde is. Ik behandel zaken op het gebied van het Personen- en Familierecht, Strafrecht en Jeugdrecht. Die combinatie maakt het werk heel afwisselend. Zo kom ik regelmatig bij de gevangenis in Middelburg (Torentijd), maar ook weleens in Dordrecht of Vught. Het ligt er maar net aan waar er plek was voor mijn cliënt. Daarnaast heb ik veel zittingen, de meeste gelukkig in onze provincie. 

Het is bij de rechtbank in Middelburg echt ‘ons kent ons’. De bodes, zij zorgen ervoor dat er orde en structuur is tijdens een zitting, zijn altijd in voor een praatje en ook de rechters leer je na verloop van tijd beter kennen. Ik sta ouders bij van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, een vader of moeder die graag omgang wil met het kind, maar ook mensen die verdacht worden van een strafbaar feit. En om die ultieme verjaardagsvraag maar te beantwoorden: “Hoe kun je nu iemand bijstaan die zóiets verkeerd heeft gedaan?” Het antwoord op die vraag is: “Omdat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en het juist belangrijk is dat die persoon een goede verdediging krijgt.” Strafrechtadvocaten vragen niet in elke zaak om vrijspraak. Soms is er voldoende wettig en overtuigend bewijs en kun je beter kijken welke straf er dan passend is.

En of mijn werk nou altijd rozengeur en maneschijn is? Zeker niet. Ik ben al eens bedreigd door een cliënt, terwijl wij in een kamer zaten waarvan de deur op slot zat. Sommige cliënten zijn meer geïnteresseerd in je privéleven, dan in het feit waarvan ze van verdacht worden. En ik stond eens op zitting in Breda met een cliënt die ten stelligste ontkende ook maar iets met een inbraak te maken te hebben, vervolgens bekende hij na de eerste vraag van de rechter. Toen stond ik daar met een lange pleitnota, waarin ik vrijspraak bepleitte. Die kon gelijk de prullenbak in, saai is het dus nooit.

Valerie de Nooijer
Zeeuwse advocaat

Digitale krant