Afbeelding
Foto: Elise Fluijt

Training Dappere Dino’s leert kinderen omgaan met de scheiding van hun ouders

Bijeenkomst

Papa en mama wonen niet meer bij elkaar. En nu? De groepstraining ‘Dappere Dino’s’ is speciaal ontwikkeld om kinderen van 6 tot en met 8 jaar met gescheiden ouders, te leren omgaan met problemen en emoties rond de scheiding. Twee gespecialiseerde trainers van SMWO en Emergis Preventie geven deze training tien dinsdagen in het voor- en najaar in Buurthuis De Pit in Goes. Ghislaine van der Linde, trainer bij SMWO vertelt waarom deze training belangrijk is voor deze doelgroep.


“Julia heeft niet alleen twee benen, twee armen en twee ogen, maar ze heeft ook twee huizen”, leest Ghislaine dinsdagmiddag voor in een zaal van De Pit. “Soms is dat jammer en soms is dat leuk, want Julia gaat ook twee keer op vakantie.” Om haar heen luisteren de kinderen aandachtig, allemaal hebben ze gescheiden ouders. “Dat is net zoals bij jullie thuis, hè”, vraagt ze voorzichtig terwijl ze naar het meisje naast haar kijkt. “Ben jij ook twee keer op vakantie geweest deze zomer?” Ondanks het gevoelige onderwerp bespreken de kinderen met elkaar hoe het er bij hen thuis aan toegaat. “Ik ging alleen met papa op vakantie. Mama ging niet mee, omdat papa en mama niet meer verliefd zijn op elkaar”, antwoordt het meisje verlegen.

Dappere Dino
Uit onderzoek van TNO Leiden blijkt dat er in Nederland ieder jaar ongeveer 86.000 kinderen betrokken zijn bij de scheiding van hun ouders. Vooral voor jonge kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis, waar vaak veel verdriet en onzekerheid bij komt kijken. Om de kinderen tijdens de training op hun gemak te stellen, maken de trainers gebruik van een handpop met de naam Rex, die ook gescheiden ouders heeft. Ghislaine vertelt: “De Dino Rex laat de kinderen spelenderwijs over hun eigen situatie vertellen. Ik pas het verhaal van Rex ook aan op hun eigen situatie. Als ik weet dat een meisje het lastig vindt als papa en mama bijvoorbeeld wel eens ruzie maken, dan laat ik Rex dit ook meemaken. Ze zien Rex echt als hun groepsgenoot. Vaak voelen ze zich alleen en denken de kinderen dat ze de enige zijn die dit meemaken, maar zo zien ze: hé, ik ben niet alleen.”

Ze vinden hier steun van andere leeftijdsgenoten en zien: hé, ik ben niet alleenEmoties
Naast poppenspel wordt er ook gebruik gemaakt van creatieve materialen en spelvormen zoals voorleesboeken, spelletjes en tekeningen. Er wordt een veilige sfeer gecreëerd waar kinderen al hun emoties kunnen uiten. “Op deze leeftijd reageren kinderen vaak met intens verdriet op het uit elkaar gaan van hun ouders. Ze zijn bang om alleen gelaten te worden, hebben heimwee naar hoe de situatie eerst was of vinden het lastig om met nieuwe bonusouders, broers en zussen om te gaan. We leren ze dat gevoelens als verdriet en boosheid heel normaal zijn en ook hoe ze hiermee om moeten gaan.” Ghislaine weet zelf hoe het is om als kind deze gevoelens te hebben. “Mijn ouders zijn gescheiden, dus kan ik mijzelf goed inleven in de kinderen. Ik vind het een mooi uitgangspunt om met mijn ervaringen, ze te helpen met hun verdriet en vragen.”

Ouders 
Waarom ouders hun kind aanmelden voor deze training verschilt per ouder. “Soms horen ouders vanuit school dat het gedrag van hun kind verandert na de scheiding en adviseren leerkrachten daarom hulp te zoeken. Wat we ook vaak zien is dat ouders zelf hulp zoeken, omdat ze het belangrijk vinden dat hun kinderen hun ervaringen kunnen delen met leeftijdsgenoten.” Ook krijgen de kinderen een werkblad met opdrachten mee naar huis waar de ouders mee kunnen helpen. “We vinden het belangrijk de ouders te betrekken in wat we behandelen, zodat de thuissituatie ook daadwerkelijk erop vooruitgaat voor iedereen.” Naast Dappere Dino’s is er ook de training ‘Stoere Schildpadden’ voor kinderen met gescheiden ouders van 4 tot en met 6 jaar en de online cursus ‘ScheidingsATLAS’ voor volwassenen die te maken hebben met een scheiding.

Alle kinderen en ouders in de Oosterschelderegio die te maken hebben met een scheiding, kunnen aan de trainingen deelnemen. Meer informatie via: cursussen@smwo.nl of 0113 27 71 11.

Tekst: Elise Fluijt

Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant